MŇAMY

Domů

Cukrovinky – kokina


Odkud se vzali?

Cukrovinka nebo-li Kokino je obecné označení pro potravinu sladké chuti, která obsahuje cukr nebo umělé sladidlo. Za cukrovinky můžeme považovat například žvýkačky, čokoládu nebo bonbóny. Jsou oblíbené zvláště mezi dětmi, ale i dospělí jim občas podlehnou. Cukrovinky jsou vyráběny buďto průmyslově nebo mohou být připravovány i manuálně v cukrárnách či pekárnách. Řemeslo zabývající se výrobou cukrovinek se nazývá cukrářství.

Příbuzným oborem je pak pekařství. Je třeba dodat, že zejména některé druhy sladkého pečiva a cukroví lze také považovat za specifický druh cukrovinek. Cukrovinky jsou používány především v době státních svátků, především Velikonoc v podobě čokolád ve tvaru vajíčka nebo zajíčka. Také jako dárky k narozeninám v podobě bonboniér apod.

Bonbon je cukrovinka, která se poprvé objevila v 17. století ve Francii. Původně jedly bonbóny děti na královském dvoře a povykovaly: „Dobré! Dobré!“ (francouzsky – „Bon! Bon!“). Takto vznikl název této lahodné cukrové hmoty. Později se výroba bonbónů zdokonalovala a začaly se vyrábět různé druhy – cucavé, ovocné, karamelové, čokoládové, kyselé i gumové.