Odkud se vzali?
Cukrovinka nebo-li Kokino je obecné označení pro potravinu sladké chuti, která obsahuje cukr nebo umělé sladidlo. Za cukrovinky můžeme považovat například žvýkačky, čokoládu nebo bonbóny. Jsou oblíbené zvláště mezi dětmi, ale i dospělí jim občas podlehnou. Cukrovinky jsou vyráběny buďto průmyslově nebo mohou být připravovány i manuálně v cukrárnách či pekárnách. Řemeslo zabývající se výrobou cukrovinek se nazývá cukrářství.
Příbuzným oborem je pak pekařství.
Je třeba dodat, že zejména některé druhy sladkého pečiva a cukroví lze také považovat za specifický druh cukrovinek.
Cukrovinky jsou používány především v době státních svátků, především Velikonoc v podobě čokolád ve tvaru vajíčka nebo zajíčka.
Také jako dárky k narozeninám v podobě bonboniér apod.
Bonbon je cukrovinka, která se poprvé objevila v 17. století ve Francii.
Původně jedly bonbóny děti na královském dvoře a povykovaly: „Dobré! Dobré!“ (francouzsky – „Bon! Bon!“).
Takto vznikl název této lahodné cukrové hmoty. Později se výroba bonbónů zdokonalovala a začaly se vyrábět různé druhy – cucavé, ovocné, karamelové, čokoládové, kyselé i gumové.